Congressen, Symposia en Evenementen

30 oktober 2018
21.25 uur
TV UITZENDING

Dokters van morgen

MET AANDACHT VOOR NARCOLEPSIE

Middelen als ketamine en GHB staan bekend als partydrugs, maar in een andere setting kunnen ze het leven van mensen totaal veranderen. Ketamine kan ingezet worden tegen langdurige depressies en GHB als middel tegen narcolepsie. Hoewel de wetenschap de gedachte van drugs als medicijn in de jaren zeventig liet vallen na een mislukt experiment met LSD en psychiatrische patienten, vinden nu overal ter wereld onderzoeken plaats hoe drugs wetenschappelijk ingezet kunnen worden om mensen te genezen. Te zien op NPO 1.

2 november, 2018
VUMC, Amsterdam

NSWO najaarssymposium

‘Focus on REM sleep; from basics to the clinic’

Nederlandse vereniging voor Slaap – Waak Onderzoek (NSWO)

Na 2 jaren waarin de wetenschappelijke programma’s van de NSWO verweven waren met het slaapsymposium van Kempenhaeghe en het grote Nederlandse SLAAP congres, organiseert de NSWO dit jaar weer zijn eigen najaarssymposium. Deze wordt gehouden op 2 november a.s. in Amsterdam. Gastheer is onze voorzitter, Ysbrand vd Werf.

De Wetenschapscommissie heeft een mooi programma voor u samengesteld, getiteld ‘Focus on REM sleep; from basics to the clinic’ met 2 Keynote lectures: de Van den Hoofdakker keynote door Eus van Someren en een keynote van Victor Spoormaker van het Max Planck Instituut in München.

Locatie: VU/VUmc O|2 building, De Boelelaan 1108, Amsterdam

Toegang Kosten
NSWO leden gratis
Studenten/PhD studenten/laboranten €30 inclusief 1e jaar NSWO lidmaatschap, daarna €30 per jaar
SVNL leden €40 of € 50 toegang inclusief 1e jaar NSWO, daarna €70 per jaar
Overige niet NSWO leden €50 inclusief 1e jaar NSWO lidmaatschap, daarna €70 per jaar
Postersessie en datablitz

Tijdens het Najaarssymposium is er veel ruimte voor (jonge) onderzoekers om eigen werk te presenteren. Zo is er naast discussie en netwerken ook een postersessie die wordt voorafgegaan door een datablitz. In deze datablitz mag iedereen die een poster presenteert, 1 minuut met behulp van 1 dia het aanwezige publiek enthousiast maken voor het bezoeken van zijn of haar poster. Dit jaar zullen zowel een jury als het publiek de posters beoordelen, de beste posters worden beloond met een prijs.

Publieksprijs en Piet Visser Posterprijs

Door stickers op de favoriete poster te plakken bepaalt het publiek de winnaar van de publieksprijs.
De jury bepaalt wie aan de haal gaat met de Piet Visser Posterprijs: een mooie wisseltrofee en €500,- dat door een jonge wetenschapper gebruikt kan worden voor bijvoorbeeld congresbezoek.

Meedoen en eigen werk presenteren?

Iedereen is van harte uitgenodigd posters mee te nemen. Belangrijk: het is toegestaan recent gepresenteerde posters opnieuw te tonen!
Stuur voor 26 oktober een abstract van uw poster naar M.S.Schinkelshoek@lumc.nl. Vergeet niet om u ook aan te melden voor het Najaarssymposium zelf.

woensdag 7 november, 2018
20.45 uur, NPO 2
TV UITZENDING

Gebroken door de nacht (NTR)

Eén op de zes werknemers in Nederland doet nachtwerk. Ze werken in ziekenhuizen, in havens, als beveiliger en de laatste jaren ook steeds vaker voor internetwinkels. Want ‘vandaag besteld, morgen in huis’ lukt alleen door nachtwerk in magazijnen.

Rond een miljoen mensen leeft hierdoor met een permanent verstoorde biologische klok. Is dat wel verantwoord? En hoe kun je het beste omgaan met nachtwerk en jetlags? Diederik Jekel duikt in de wetenschap achter de slapeloze nacht, en ontdekt dat sommige slaapmiddelen je juist wakker houden.

22 november, 2018
St Antonius Ziekenhuis, Utrecht

Symposium Werkgroep Slaap- en Waakstoornissen

Nederlandse Vereniging voor Neurologie (NVN)

Slaapstoornissen staan in toenemende mate in de belangstelling en het aantal verwezen patiënten neemt toe. Een aantal deskundigen zullen u informeren over de laatste stand van zaken ten aanzien van diagnostiek en behandeling van slaapstoornissen als narcolepsie, circadiane ritmestoornissen, insomnia en de relatie tussen slaap en geheugen. Ook is er ruimte gemaakt voor het inbrengen van casuïstiek.

Dit niet gesponsorde symposium richt zich primair op neurologen en AIOS neurologie, maar verpleegkundig specialisten, PA’s en deelnemers uit andere disciplines met belangstelling voor slaapstoornissen zijn eveneens van harte welkom.

15 december, 2018
Munchen, Germany

Annual European Restless Legs Syndrome meeting

European Restless Legs Syndrome Study Group (EURLSSG)

4 – 7 februari, 2019
Cardiff, UK

International Sleep Medicine Course (ISMC)

Nederlandse vereniging voor Slaap – Waak Onderzoek (NSWO) & Slaapgeneeskunde Vereniging Nederland (SVNL)

14 juni, 2019
Kempenhaeghe, Heeze

Kempenhaeghe Symposium Slaap en Epilepsie

20 – 22 juni, 2019
Chicago, Illinois

31st Annual Meeting

Society for Light Treatment and Biological Rhythms (SLTBR)

Zijn we iets vergeten? Vertel het ons!