Goed slapen in corona crisistijd

De beste slaapadviezen van professionals

Lijdt uw nachtrust onder de onrust van de corona-uitbraak? Door veel piekeren en een ander dagritme kunt u ’s nachts wakker liggen. Daarom voor u de 10 beste tips van professionals om goed te slapen.

De deprimerende nieuwsstroom over het coronavirus, werken vanuit huis en tegelijkertijd kinderen begeleiden met huiswerk, weinig sociale contacten en piekeren over gezondheid en te veel of juist te weinig werk… Deze onzekere periode is niet bepaald bevorderlijk voor een goede nachtrust. Terwijl goed slapen zo belangrijk is om u zich fit te voelen en om de weerstand op peil te houden. Daarom hebben voor u een selectie van de beste adviezen van professionals op het gebied van slaap en slaapstoornissen. Zo kunt u uw nachtrust weer een boost geven!

 

Wel doen als u goed wil slapen

Houd een vast ritme aan
Een vaste dagindeling is belangrijk voor een goed dag-nachtritme. Het kan helpen om een schema te maken met vaste tijden van opstaan en naar bed gaan, werken, eten, vrije tijd en sporten.

Blijf in beweging
Overdag minstens een half uur flink bewegen, zorgt ervoor dat u ’s nachts beter slaapt. Wandelen, fietsen, hardlopen of doe workouts thuis; het internet staat vol met tips om fit te blijven.

Zorg voor voldoende daglicht
Een flinke portie daglicht, vooral ’s ochtends, is goed voor het dag-nachtritme. Probeer elke dag een uur buiten te zijn (zonder zonnebril) of ga desnoods dichtbij het raam zitten.

Blijf in contact
Door het vele thuiszitten heeft u waarschijnlijk minder sociale contacten. Zoek andere manieren om contact te houden zoals (beeld)bellen, zodat u uw gevoelens met anderen kunt blijven delen.

Creëer de ideale slaapkamer
Een donkere en stille slaapkamer met een temperatuur tussen de 16 en 18 graden doet wonderen voor de nachtrust. Zorg dat u niet op de klok kunt kijken, om frustratie te voorkomen.

 

Niet doen als u goed wil slapen

Te inspannende activiteiten voor het slapengaan
Sporten, nieuws volgen, op computer/telefoon kijken, indringende gesprekken en heet douchen: de laatste twee uur voor het slapengaan niet aan te raden!

Alcohol en stimulerende middelen nemen
Een glaasje wijn helpt dan wel om ontspannen in slaap te vallen, het verstoort de rust later in de nacht. Ook cafeïnehoudende producten (koffie, thee, cola, chocola, nicotine) laat op de avond, zijn niet goed voor de nachtrust.

Met een rommelende maag naar bed
Honger kan de slaap verstoren. Heeft u trek ’s avonds? Neem dan een lichte snack maar geen zware of vette kost.

Te lang slapen
Meer tijd in bed doorbrengen dan nodig kan leiden tot een onderbroken en lichte slaap.

Slaapmiddelen nemen
Het gebruik van slaapmiddelen van de drogist staat ter discussie en de werking ervan is vaak niet duidelijk aangetoond.

4 juni 2020

Meer artikelen over slaap: